top of page

Popularizatori nauke u regionu (spisak raste)

Radio Galaksija. Najbolji podkast / radio emisija o nauci u regionu. Glavni urednik je Dušan Pavlović (fizičar), ali istorija RG je duga i tokom nje je ovom emisijom prodefilovalo više imena, od kojih je Milan M. Ćirković (u načelu fizičar, ali i mnogo, mnogo više od toga) svakako jedno od zvučnijih. Obavezno ih zapratiti i podržati, veoma su važni i dragoceni.

Psihološkinje. Mislili smo da ih ima tri, ali izgleda ih ima tri po epizodi, a inače ih je mnogo više. Izbrojali smo 7 različitih psihološkinja do sada: Sandra Ilić, Marija Petrović, Marija Kušić, Kaja Damnjanović, Milica Ninković, Ksenija Mišić i Marija Živković, ali smo prilično sigurni da to nije sve. Kao Wu-Tang Clan! Uživanje je slušati ih. Pričaju o zanimljivim temama sa tačke gledišta psihologije. Koriste humor i mimove. Zvuče kao da podkastuju bar desetak godina a počele su posle nas. Odlične su. Respect.

Nauka kroz priče. Autori portala NKP su Marija Đurić (novinarka) i Slobodan Bubnjević (fizičar). Slobodan je i autor vrlo aktuelne knjige Alhemija bombe (Laguna, 2023), o kojoj će sigurno biti reči u nekom od izdanja našeg podkasta. NKP je izvor najboljih popularnih/popularizatorskih tekstova o nauci na srpskom jeziku.

Paralaksa. Fantastičan blog koji potpisuje Bojan Džodan (fizičar/fotograf), a koji se bavi zanimljivim i malo poznatim crticama iz istorije koje spajaju ideje, ljude, nauku i umetnost. Blog je doživeo i istoimeno pisano izdanje.

Heliks. Izdavačka kuća sa velikim brojem naučno-popularnih izdanja, kako domaćih (Milan M. Ćirković, Bojan Džodan) tako i stranih (Daniel Kahneman, Brian Green) autora. Miloš je na Sajmu knjiga 2023. jednoj vlasnici kuće pičovao prevođenje i objavljivanje neke knjige od Nicka Lanea i Eda Yonga, videćemo kako će to da prođe.

Dr Cosmic Ray. Iza ovog Tiktok naloga stoji Tijana Prodanović (ex astrofizičarka), najpoznatiji i najbolji novosadski (a i šire) popularizator nauke. Jednostavnim jezikom približava složene naučne (a i šire) koncepte širokoj publici. Planiramo da je dovučemo u podkast, samo da izmislimo izgovor.

Nauka govori. Sajt pokrenut od strane udruženja građana Nauka i svijet, čija je osnivačica Jelena Kalinić (nije fizičarka nego biološkinja sa masterom iz književnosti). Sve je krenulo od Jeleninog bloga Quantum of Science, koji se posle razmahao u ozbiljan kreativni tornado iz koga su izašli brojni odlični projekti. NG je danas zapanjujuće dobar izvor brzih, kvalitetnih i naučno potkrepljenih informacija o brojnim aktuelnim temama.

Miles Babbage. Strana sa objedinjenim tekstovima renesansnog čoveka Miloša Babića (molekularnog biologa, biohemičara, neuronaučnika i još mnogo čega), autora ne samo istoimenog sajta, već verovatno i sajta Teorije evolucije. Oba mesta na netu su dom kristalno jasnih, fantastično napisanih tekstova (MB je naravno sa širim spektrom tema). Ovakvi ljudi treba da nam pišu udžbenike.

bottom of page