top of page

Popularizatori nauke u regionu

Radio Galaksija. Najbolji podkast / radio emisija o nauci u regionu. Glavni urednik je Dušan Pavlović (fizičar), ali istorija RG je duga i tokom nje je ovom emisijom prodefilovalo više imena, od kojih je Milan M. Ćirković (fizičar) svakako jedno od zvučnijih.

Psihološkinje. Novi podkast, tri autorke, psihološkinje (Milica Ninković, Ksenija Mišić i Marija Živković) pričaju o zanimljivim temama sa tačke gledišta psihologije. Odlične su.

Nauka kroz priče. Autori portala NKP su Marija Đurić (novinarka) i Slobodan Bubnjević (fizičar). Slobodan je i autor vrlo aktuelne knjige Alhemija bombe (Laguna, 2023), o kojoj će sigurno biti reči u nekom od izdanja našeg podkasta.

Paralaksa. Fantastičan blog koji potpisuje Bojan Džodan (fizičar), a koji se bavi zanimljivim i malo poznatim crticama iz istorije koje spajaju ideje, ljude, nauku i umetnost.

Heliks. Izdavačka kuća sa velikim brojem naučno-popularnih izdanja, kako domaćih (Milan M. Ćirković, Bojan Džodan) tako i stranih (Daniel Kahneman, Brian Green) autora.

Dr Cosmic Ray. Iza ovog Tiktok naloga stoji Tijana Prodanović (fizičarka), najpoznatiji i najbolji novosadski popularizator nauke. Jednostavnim jezikom približava složene naučne koncepte širokoj publici.

bottom of page